Duurzaamheid

Zorgeloos kosten besparen

Lagere energiekosten, hoog comfort

Je woont gasloos, wekt je eigen stroom op én je profiteert van een gemiddelde EPC van -0,2 (wettelijk verplicht is 0,4). Leeuweplaats is een wijk van de toekomst. En voor jou begint de toekomst nú!


Met onder meer een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming zijn de woningen in Leeuweplaats zeer duurzaam. Je gebruikt geen gas en cv-ketel maar elektriciteit, wat op een duurzame manier energie wordt opwekt. En omdat de woning zeer goed is geïsoleerd, heb je maar weinig extra energie nodig om deze te verwarmen. Jouw totale energiesysteem is kostenbesparend en comfortabel.

Duurzaam verwarmen én koelen

Voor het verwarmen van de woning en de warmwatervoorziening maken de woningen gebruik van bodemwarmte. Een gesloten buizensysteem in de grond haalt warmte en koude uit de bodem en geeft dit af in je woning. Zelfs bij zeer strenge vorst blijft deze techniek de verwarmingskosten drukken, terwijl het ’s zomers de woning juist enkele graden afkoelt. En dat zonder gasaansluiting. Hierdoor zijn jouw woonlasten aanzienlijk minder afhankelijk van de (almaar stijgende) olie- en gasprijzen. Koken doe je elektrisch.

Nader verklaard: bodemwarmte en -koude

De temperatuur in de bodem is gemiddeld circa 12 °C. Het water dat nodig is voor verwarming van je woning, warmt zich hier vooraf al aan op. De warmtepomp verwarmt het verder naar de temperatuur die nodig is voor de vloerverwarming. In de zomer werkt het andersom. Het water dat door je vloer stroomt heeft zich eerst afgekoeld aan de koudere temperatuur in de bodem. Zo maak je het hele jaar door slim gebruik van natuurlijk koude en warmte. Hierdoor is de warmtepomp één van de meest energiezuinige manieren om een woning op de gewenste temperatuur te krijgen.

Het genot van vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming zijn legio. Om te beginnen zorgt het ’s winters voor een gelijkmatige, behaaglijke opwarming van je leefruimten. Daarnaast stroomt er ’s zomers juist koeler water door de slangen in je vloer, wat het binnenklimaat aangenaam maakt. Bovendien heb je meer ruimte en inrichtingsvrijheid, want radiatoren ontbreken. En last but not least bespaart het je kosten. Waar een traditioneel radiatorensysteem pas goed verwarmt met een aanvoerwatertemperatuur van 90 °C, volstaat deze bij vloerverwarming met 35°C. De energievraag is dus beduidend minder.

Standaard 150 liter warm tapwater

Naast het water voor de vloerverwarming verwarmt de warmtepomp ook je tapwater. In elke woning staat een vat waarin 150 liter water wordt opgeslagen. De warmtepomp brengt dit op een temperatuur van ongeveer 55°C. Honderdvijftig liter warm water is voldoende voor het dagverbruik van een gemiddeld vierpersoonsgezin. Als je over meer warm tapwater wilt beschikken kun je kiezen voor een grotere boiler.

Zonnestroom

Het zonlicht dat je zonnepanelen opvangen, wordt door een omvormer omgezet in bruikbare energie. Hierdoor heb je minder elektriciteit nodig van je energieleverancier. Zo spaar je het milieu en uiteraard kosten. Wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan op dat moment wordt gevraagd, dan wordt het overschot aan zonnestroom aan het elektriciteitsnet geleverd.

Dit zijn je energiekosten

Ook in een energiezuinig huis maak je kosten voor de energie. Gasrekeningen zijn verleden tijd, maar je verbruikt nog wel elektriciteit van buitenaf. De zonnepanelen kunnen immers niet voorzien in álle energie die je apparaten vragen. Ook de warmtepomp werkt bijvoorbeeld op stroom. De hoogte van die rekening blijft afhankelijk van de bewoners. Hoe energiebewuster je leeft, hoe lager de kosten. Daarnaast betaal je maandelijks een vaste vergoeding voor de warmtepomp en de zonnepanelen. Deze lease je namelijk voor de periode van 25 jaar van istaDES. Hierdoor hoef jij je nooit zorgen te maken bij storingen of over vervangingen: istaDES neemt alle werkzaamheden en kosten voor haar rekening. Wil je deze installaties toch liever zelf bezitten? Dan kun je deze op elk moment (ook direct bij aankoop van de woning) van istaDES overnemen. IstaDES berekent dan een passende afkoopsom.

Optimaal ventilatiesysteem

Goede ventilatie is erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat, zeker in deze goed geïsoleerde woningen. Daarom zijn ze uitgerust met een energiezuinige balansventilatie. Dit volautomatische systeem maakt gebruik van warmteterugwinning: het voert verwarmde binnenlucht zodanig af dat de aangezogen verse buitenlucht ermee wordt voorverwarmd. Hierdoor gaat er geen warmte verloren. Ventilatie met warmteterugwinning is goed voor je portemonnee, het comfort én je gezondheid!

Mag het raam open?

Ja, natuurlijk! Dit systeem laat zich niet ontregelen door een open raam. Bij een goed geventileerde woning is het echter niet per se nodig.

Zorgeloos & zonnig!

Kortom, de woningen in Leeuweplaats bezitten alle eigenschappen en technieken om zeer energiezuinig te kunnen wonen. Zorgeloos en ja-ren-lang. En die energietransitie naar een gasloos Nederland? Ook daar hoef jij geen minuut van wakker te liggen. Jij geniet. Van een duurzaam huis met een tijdloos ontwerp in een groene wijk. Een zonnige toekomst ligt voor je klaar.